Kakemenn
Kakemenn, julemann eller hvite kakemenn. Kjært barn har mange navn, en ting er sikkert at for mange er dette smaken av jul! Selv er jeg ikke oppvokst med noe spesielt forhold til kakemenn, men startet min egen lille jule tradisjon da jeg var 15-16 år på å lage en kake boks med disse til familien. Og nå er det ikke lenger jul uten disse sprø men myke kaken.
Deigen trenger stå kaldt en stund før man baker. Så har ofte blitt til at jeg har satt den sammen på kvelden før jeg skal steke. Etter legge tid en kald desember kveld kom min lillesøster inn til meg for hun hadde hatt mareritt, jeg setter meg opp i sengen og begynner desperat å lete rundt i sengen og mellom lårene mine. Hun spør meg hva det er jeg gjør og jeg roper ut “Jeg må finne kakemennene!” Jeg var halvt bevist og kan fortsatt kjenne desperasjonen etter å finne deigen jeg “ruget på”. Det er nå blitt en intern kakemann spøk i familien, haha.
HER finner du flere oppskrifter med smaken av jul!
Til en porsjon kakemenn trenger du:
100 g Smør
2,5 dl Melk
3,5 dl sukker
1 ts hornsalt
12 dl Mel (For glutenfritt: Toro glutenfri kake mix)
Slik gjør du:
1.Smelt og avkjøl smøret.
2.Bland sammen alt det tørre.
3.Rør vekselsvis inn det avkjølte smøret og melken. Arbeids deigen hurtig sammen.
4.La deigen står kjølig minst 2 timer, gjerne over natten med plast rundt.
5.Elt deigen lett sammen før du kjevl den ut til en 3-4 mm tykk lefse.
6.Stikk ut kakemenn med kakeformer og plaser de på ett stekebrett med passe mellomrom.
7.Stekes midt i ovnen på 200 grader i 7-10 min.
Oppbevares i en luft tett kakeboks!
Legg gjerne igjen en kommentar om du har laget kakemenn eller har spørsmål.
For å holde deg oppdatert på nye oppskrifter og bake inspirasjon følg @made.by.belle på Instagram.
Ønsker deg en smakfull jul!
-Belle
- Smelt og avkjøl smør.
- Bland sammen alt det tørre.
- Rør vekselsvis inn det avkjølte smøret og melken. Arbeids deigen hurtig sammen.
- La deigen står kjølig minst 2 timer, gjerne over natten med plast rundt.
- Elt deigen lett sammen før du kjevl den ut til en 3-4 mm tykk lefse.
- Stikk ut kakemenn med kakeformer og plaser de på ett stekebrett med passe mellomrom.
- Stekes midt i ovnen på 200 grader i 7-10 min.
- Avkjøles på rist og oppbevares i en lufttett kakeboks.